Het Centrum voor Houding en Beweging ’s-Hertogenbosch is gespecialiseerd in de behandeling van nek-schouderklachten en hoofdpijn, waaronder whiplash. In onze biomedische aanpak maken we gebruik van de nieuwste inzichten.
Het hals-/hoofdgebied bestaat uit drie onderdelen:
- Een stevig spierkorset,
- Relatief dunne nekwervels (zij vormen het meest mobiele en kwetsbare deel van de wervelkolom),
- Het ruggenmerg, met veel zenuwuitlopers naar de armen.
- Het functioneren van nek en schouders is een complex samenspel van deze drie onderdelen.
Onbewuste aanpassing
De hersenen beschermen het hals-/hoofdgebied zeer effectief, dankzij reflexen en uiterste snelle prikkelgeleiding via de zenuwen naar de spieren. Hierdoor kan het gebied goed inspelen op pijn en enorme fysieke inspanningen, zoals judo of gewichtheffen. Bij pijn passen we vaak zelfs onbewust onze houding en bewegingen aan. Iets wat je jarenlang niet meer doet, kan zo uit het motorische geheugen verdwijnen. Hoe dat proces zich precies in het brein afspeelt, is onvoorspelbaar en nog niet wetenschappelijk aangetoond.
Biomedische aanpak
Onze biomedische aanpak is erop gericht het ingesleten patroon van bewegen en houdingen heel geleidelijk om te buigen. Door de keuze van oefeningen en de opbouw van een reeks behandelingen ontstaat er een systematiek, die deze therapie bijzonder maakt. Het is een geleidelijk proces, waarin het brein een sleutelrol rol speelt. We luisteren goed naar de signalen die het lichaam tijdens de behandeling afgeeft en zoeken naar de juiste interpretatie ervan. Een eerste oefening is bijvoorbeeld de bewustwording van spanning en spiergebruik in nek en schouders, bijvoorbeeld tijdens het autorijden, het draaien van het hoofd of bij specifieke armbewegingen. Ook zoeken we bijvoorbeeld naar een geschikt hoofdkussen. Door de biomedische aanpak ontwikkel je inzicht in je dagelijkse houding en manier van bewegen. Op die manier ondersteunen we het natuurlijke herstel intensief en werken we aan een structurele oplossing van nek/schouderklachten en hoofdpijn.
Dit najaar worden huisartsen benaderd en geïnformeerd over bewegingsgeneeskunde. Het motto is ‘anders kijken meer zien’. Ze krijgen een toelichting en handigheidjes aangeboden, om in het eerste gesprek de keuze voor bewegingsgeneeskunde met de patiënt te bespreken.