De sportoefentherapeut houdt zich bezig met het behandelen en voorkomen van blessures bij sporters. Daarnaast gebruikt hij sport als therapie om mensen met chronische aandoeningen te helpen in het verbeteren van hun bewegingsmogelijkheden.

Norbert Limbeek is (sport)oefentherapeut en docent lichamelijke opvoeding en bewegings geneeskundige met 22 jaar praktijkervaring in zijn centrum voor houding en beweging in ‘s-Hertogenbosch. Heeft kennis van de verschillende sporttechnieken, de daarbij optredende blessures, de preventiemogelijkheden en de snelste weg naar goed herstel. Hij is specialist in het aanleren van een juiste techniek passend bij de sporter als individu. Hij heeft een behandelportocol ontworpen die uniek is. Eerst wordt de sporter aangeleerd wat voor hem of haar de juiste houding en beweging is om een bepaalde techniek te leren. Want de ervaring leert, als je dagelijkse houding en manier van bewegen al niet goed is (de basis), dan heb je later veel meer risico op chronische blessures en verkeerde techniek. De methodiek is gericht op het ontdekken van bewegingspatronen en begeleiden naar een optimale techniek, voor meer trainings plezier. Looptechnieken,  paardrijden en inspanningen voor nek/schoudergebied als specialismen   

Een sportoefentherapeut begeleidt daarnaast een chronische aandoening naar een betere conditie. Er zijn ondertussen veel aandoeningen waarbij de waarde van intensief bewegen is aangetoond. Voorbeelden zijn: COPD, hart- en vaatziekten (etalagebenen), chronische lage rugklachten, osteoporose, suikerziekte, chronische vermoeidheid, overgewicht, artrose en reumatische aandoeningen. Voor elke aandoening worden aparte trainingsprogramma’s opgesteld en onder begeleiding uitgevoerd. De sportoefentherapeut stuurt een groep speciaal geschoolde collega’s aan voor de begeleiding van de diverse patiëntengroepen.