Presentatie tijdens de SAS zomerschool 2018: Gezond oud worden? kun je zelf!

Tijdens de zomerschool van de Stichting Actieve Senioren in Den Bosch heb ik een presentatie gegeven over het belang van blijven bewegen en sporten voor senioren om op een gezonde manier oud te worden. Je kunt zelf een hoop doen om je fit te voelen. 

   

 

Claudicatiotherapeut: begeleiding van mensen met “etalagebenen” – perifeer vaatlijden  

Als oefentherapeut heb ik mij laten bijscholen tot claudicatiotherapeut. Hierbij geef ik gesuperviseerde looptherapie voor patiënten met perifeer arterieel vaatlijden met als doelstelling om meer te bewegen en een gezonde leefstijl aan te leren. Ik ben daarbij aangesloten bij ClaudicatioNet, een landelijk netwerk van gespecialiseerde oefen- en fysiotherapeuten die voldoen aan de kwaliteitseisen om transparante en hoogwaardige patiëntenzorg te garanderen. 

 

Snelle oefentherapie bij lage rugpijn bezuinigd ruim 2000 Dollar

De totale medische kosten bij patienten met lage rugpijn waren 2736 dollar lager, als eerder oefentherapie wordt voorgeschreven. Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek uit Spine. Een belangrijk toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift. Binnen dit onderzoek is naar de kosten gekeken, niet naar de eventuele ongemakken van uitstellen van oefentherapie. Er moet verder onderzoek worden gedaan welke specifieke patienten met lage rugpijn exact in aanmerking komen voor direct oefentherapie. Maar ondanks dat, kan uitstel van oefentherapeutisch behandelen, tot hogere medische kosten leiden.

 

Rugklachten

Rugklachten

Pijn in bovenrug, tussen schouderbladen of borstbeen

Pijn in de bovenrug of pijn tussen de schouderbladen wordt veelal veroorzaakt door irritatie van spieren en het niet goed functioneren van gewrichten. Grote spieren van de schoudergordel hechten aan het schouderblad en de achterkant van de ribbenkast. Deze spieren hebben de neiging om irritatie, spierstijfheid en pijn te veroorzaken. De pijn ontstaat meestal als gevolg van overbelasting, zoals met herhaalde bewegingen of een gebrek aan kracht. Spierverrekkingen, sportblessures, auto-ongelukken en het veelvuldig uitvoeren van dezelfde bewegingen kunnen allemaal resulteren in pijn als gevolg van spierirritatie.

Het resultaat is een blijvende blokkade in de wervelkolom. Er kan zelfs een rib ontwricht raken, waardoor de pijn intenser wordt. Pijn tussen de schouderbladen of middenrug kan ook gepaard gaan met uitstralende pijn langs de ribben, naar de borst of naar de armen; de pijn kan soms zelfs op hartklachten lijken.

Pijn in de borststreek
Patiënten met een pijnlijk gevoel rond de borststreek worden vaak door de huisarts doorverwezen naar de cardioloog, omdat het hart wordt verdacht als bron van de pijn. In 50% van de gevallen kan de pijn echter ook een andere oorzaak hebben. De klachten kunnen namelijk ook voortkomen uit het bewegingsapparaat, het maagdarmstelsel of een specifieke psychosociale oorzaak. De klachten worden veroorzaakt door uitstralende pijn vanuit het overgangsgebied tussen de borst en de nekwervels. Deze klachten zijn succesvol te behandelen door oefentherapie.

Onderrugklachten evt. via bil uitstralend naar het been
Pijn onderin de rug, de lage rugpijn, kan zich op verschillende manieren uiten. Vaak wordt een zeurende tot stekende pijn in de rug ervaren of een uitstralende pijn naar de billen en benen. Rugpijn kan tijdens of vlak na een inspanning optreden, maar ook geleidelijk ontstaan.

De meeste klachten in de lage rug worden veroorzaakt door een slechte houding, overgewicht, te weinig beweging, stress/spanning. Al deze oorzaken kunnen een bewegingsstoornis van de tussenwervelgewrichten (facetgewrichten) tot gevolg hebben. Zodra deze bewegingsstoring optreedt, kan de tussenwervelschijf verkeerd of over belast worden. Daardoor worden de pijnzenuwen overprikkeld en functioneren de ‘goede’ bewegingszenuwen minder.

De oefentherapeut mensendieck is specialist in het behandelen van problemen van uw onderrug. Naast het behandelen van de klacht werkt de oefentherapeut ook preventief. Door een regelmatige controle en gerichte adviezen voorkomt hij verdere beschadiging van uw wervelkolom en zenuwstelsel.

Tinteling in het onderbeen/voet, ischias
Ischias is een irritatie van de grote zenuw die van de onderrug via de heup naar de voet loopt. Het probleem wordt vaak veroorzaakt door een verandering van het gebruik van de onderrug, het bekken of het been. Kenmerkend van ischias zijn een stekende of brandende zenuwpijn in één bil en pijn met uitstraling naar het been. De pijn kan door het hele been trekken, maar ook alleen in de kuit of in het bovenbeen aanwezig zijn. Soms gaat de beenpijn gepaard met rugpijn, maar dat is niet altijd het geval.

Ischias wordt regelmatig verward met een hernia, omdat de klachten veel op elkaar kunnen lijken.

HerniaHernia
Een hernia is een veel voorkomende aandoening van de lage rug, maar kan ook in de nek of tussen de schouderbladen ontstaan. Hernia betekent scheur in buitenste ring van de tussenwervelschijf, waardoor de zachte kern naar buiten stulpt.

Hernia’s kunnen geleidelijk of plotseling ontstaan, maar vaak wordt een hernia veroorzaakt door langdurig verkeerd functioneren van de wervelkolom.

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. De uitstulping drukt op zenuwen en dat veroorzaakt de pijn. Een hernia ontstaat wanneer de tussenwervelschijf zijn soepelheid verliest. De tussenwervelschijf dient normaal als een soort schokbreker in de wervelkolom. Een niet goed werkend schijf kan bepaalde bewegingen niet meer goed opvangen. Daardoor ontstaan scheurtjes aan de buitenkant van de schijf, waardoor de zachte kern van de schijf niet meer goed beschermd wordt. Als een deel van de zachte stof in de tussenwervelschijf naar buiten stulpt, is er sprake van een hernia.

De oefentherapeut mensendieck wordt vaak door de neuroloog ingeschakeld bij de behandeling van herniaklachten. Door de speciale behandelmethode toe te passen, kunnen de meeste herniaklachten goed worden behandeld zonder dat er een operatie nodig is.

Spit
Spit is een populaire naam voor acute lage rugpijn. De diagnose spit wordt vaak gegeven, maar is niet altijd correct. Een plotselinge verkeerde beweging vaak in combinatie van een draai- en buigbeweging kan leiden tot deze acute lage rugpijn. De pijn gaat vaak samen met een verkramping van de onderrugspieren.

Wanneer spit niet om een juiste manier wordt behandeld kan dit resulteren in chronische klachten. Ook als de klachten over lijken te zijn, is de oorzaak niet altijd verdwenen. Om verdere klachten te voorkomen, is het belangrijk om na een aanval van acute rugpijn de rug te laten controleren door een oefentherapeut mensendieck.

Neem contact met ons op!
Wilt u weten of wij u van uw klachten af kunnen helpen?
Bel ons voor meer informatie of om een afspraak te maken! 073 6400552 b.g.g. 06-12253332.

Uw gezondheidsproblemen zijn misschien makkelijker op te lossen dan u denkt!